Kaip atpažinti, kad turite pažeistą ar nusidėvėjusį emalį

Netikėtai valgant suskaudo dantį? O gal pastebėjote ant danties paviršiaus atsiradusią baltą dėmelę? Pastebėjote neįprastus danties paviršiaus įtrūkimus? Gali būti, kad jūsų dantys patiria emalio demineralizaciją arba net eroziją. Todėl pirmoji pagalba būtų reguliarus dantų ir tarpdančių valymas bei remineralizaciją skatinančių priemonių naudojimas. Žinoma, svarbus ir apsilankymas pas burnos priežiūros specialistą, kad būtų parinktas geriausias dantų išsaugojimo ir stiprinimo būdas.

Taigi, šiame straipsnyje sužinosite, kuo svarbus emalis, kas yra emalio demineralizacija ir emalio erozija, kaip atpažinti šiuos pažeidimus ir kaip apsaugoti dantis nuo galimų pažeidimų.

Kas yra danties emalis?

Danties emalis yra plonas išorinis danties sluoksnis, kuris dengia danties vainiką. Tai yra kiečiausias audinys žmogaus kūne. Po emaliu eina pagrindinė danties dalis – dentinas. Nuo dentino priklauso, kokia bus jūsų danties spalva – balta, beveik balta, gelsva ar pilkšva.

Nors emalis ir yra kiečiausias audinys žmogaus kūne, tačiau veikiamas fizinių ir cheminių veiksnių gali įskilti, įtrūkti ir plonėti. Liūdniausia tai, kad emalis negali sugyti ir būti toks, kaip anksčiau. Jei dantis įskyla ar nulūžta, tai žala padaroma visam laikui, nes emalyje nėra gyvųjų ląstelių, kurios atsinaujintų ir dantis taptu vėl sveiku dantimi.

Kas yra emalio demineralizacija ir kaip ją atpažinti?

Remineralizacija yra natūralus danties mineralų atstatymo procesas. Jūsų organizmas paima kalcio ir fosfato mineralus iš seilių ir palieka juos emalyje. Tačiau kaip vyksta remineralizacija, taip vyksta ir demineralizacija. Šis procesas, veikiamas burnos bakterijų, vyksta visą dieną, ypač kai jūs valgote ar geriate. Remineralicija padeda atkurti prarastus mineralus, kad dantys būtų stiprūs.

Danties demineralizacija vyksta natūraliai. Tačiau tai tampa problema tuomet, kai mineralų praradimas yra didesnis nei jų gavimas. Demineralizaciją veikia daugybė veiksnių, tačiau pagrindiniai yra šie:

  • Bakterijos. Jūsų burna pilna bakterijų, įskaitant ir gerųjų, ir blogųjų. Ant dantų atsiradęs apnašas tampa bakterijų namais, kurios minta cukrumi ir gamina rūgštis. Šios rūgštys lėtai naikina mineralus, esančius emalyje ir taip jį pažeidžia. Per daug krakmolingas ir saldus maistas bei gėrimai skatina bakterijų augimą, kurios spartina emalio demineralizaciją. Jei dantys nėra reguliariai nuvalomi, susiformavęs apnašas didina dantų ir dantenų ligų atsiradimą.
  • Seilės. Seilės veikia kaip natūralus burnos skalavimo skystis ir neutralizuoja rūgštis, esančias burnoje. Seilėse taip pat gausu mineralinių jonų, kurie padeda atstatyti emalį. Tam tikri naudojami vaistai, ligos, miegojimas išsižiojus, knarkimas - gali daryti įtaką seilių kiekiui burnoje, todėl atsiranda didesnė tikimybė įvykti emalio demineralizacijai.
  • Rūgštys. Kadangi rūgštys sukelia emalio irimą ir demineralizaciją, geriant rūgštinius ir gazuotus gėrimus bei valgant daug rūgščių turintį maistą, tai tik paspartina procesą. Kai kurios ligos, tokios kaip bulimija ar gastroezofaginio refliukso liga, taip pat turi didžiulės įtakos emalio tirpimui.

Pagrindinis požymis, rodantis, kad jūsų dantims trūksta mineralų yra ant dantų paviršiaus atsiradusios baltos dėmės. Tokios dėmės dažnai atsiranda prie dantenų ribos, tarpdančiuose ir ypač turint ortodontinius aparatus. Laikui bėgant, balta dėmelė gali didėti, tapti gelsvos ar net rusvos spalvos ir kas blogiausia, toje vietoje gali emalis ištrupėti. Kol pažeidimas yra dar tik spalvinis, tą vietą galima remineralizuoti ir užkirsti kelią emalio iškritimui. Tačiau atsiradus ertmei, vienintelė išeitis lieka tik danties plombavimas.

Kas yra emalio erozija ir kaip ją atpažinti?

Dantų emalio erozija atsiranda, kai rūgštys paveikia dantų paviršių. Dažniausiai emalio erozija atsiranda dėl šių priežasčių:

  • Per didelis gaiviųjų gėrimų, kuriose yra daug fosforo ir citrinos rūgščių vartojimas;
  • Vaisių gėrimų vartojimas;
  • Rūgštus maistas ar saldainiai;
  • Burnos džiūvimas arba mažas seilėtekis (kserostomija);
  • Mityba, kurioje gausu cukraus ir krakmolo;
  • Rūgšties refliukso liga (GERL) arba rėmuo;
  • Bulimija;
  • Virškinimo trakto problemos;
  • Vaistai, tokie kaip antihistamininiai vaistai, aspirinas, vitaminas C;
  • Piktnaudžiavimas alkoholiu;
  • Genetika.

Jeigu jaučiate dantų jautrumą, matote dantų spalvos pokyčius, dantys atrodo geltonesni, atsirado ant danties paviršiaus įtrūkimai, dantų kraštai atrodo šiurkštesni, atsiranda kraštelių paskilimai, pats danties paviršius itin blizgantis, pastebite danties paviršiaus pokyčių, įdubimų – tai ženklai rodantys, kad jūsų dantų emalį yra paveikusi erozija.

Kaip apsaugoti ir sustiprinti dantis?

Gera kasdienė individuali burnos higiena ir reguliarūs apsilankymai pas burnos priežiūros specialistą gali padėti sustiprinti dantis ir užkirsti kelią burnos ligų atsiradimui. Pagrindinės rekomendacijos:

  • Dantų valymas du kartus per dieną, naudojant minkštą šepetėlį;
  • Tarpdančių valymas po kiekvieno valgio arba bent jau vieną kartą paroje, geriausia vakare;
  • Naudoti dantų pastas bei gelius, kurie atlieka remineralizacijos funkciją;
  • Dažnai gurkšnoti vandenį ir išlaikyti burnos drėgnumą;
  • Rūgštinius gėrimus gerkite per šiaudelį.

Į pagalbą visada galite pasitelkti ir ksilitolio produktus. Ksilitolis veikia dviem būdais: stabdo bakterijų augimą ir didina seilėtekį burnoje. Bakterijos negali maitintis ksilitoliu, todėl esant mažesniam bakterijų kiekiui, mažėja ir emalio pažeidimo tikimybė.

Pamačius pačius pirmuosius požymius, tokius kaip emalio spalvos pakitimus ar atsiradus dantų jautrumui – kreipkitės į savo burnos priežiūros specialistą. Laiku pastebėta problema, gali užkirsti kelią didesnių problemų atsiradimui.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.