Burnos probiotikai: kada ir kokius pasirinkti?

Rinkoje gausu produktų, kurių sudėtyje yra probiotikų – gerųjų bakterijų. Jų nauda sveikatai yra moksliškai įrodyta. Tradiciškai probiotikai buvo siejami su žarnyno sveikata, tačiau dabar didžiulis dėmesys skiriamas gerųjų bakterijų poveikiui burnos sveikatai. Rinkoje galima rasti nemažai probiotikų, tačiau kada ir kokius naudoti galima lengvai pasimesti.

Šiame straipsnyje pateiksime mūsų el. parduotuvėje esančius probiotikus, jų naudą burnos sveikatai bei kada ir kokius probiotikus pasirinkti. 

Kas yra probiotikai?

Probiotikai, tai gyvi mikrobai, kurie turi teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Kiekvieno žmogaus kūne gyvena trilijonai mikroorganizmų, kurie padeda palaikyti mūsų kūno funkcijas bei sveikatą. Kaip bebūtų gaila, ne visos bakterijos turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui. Esant per dideliam kiekiui blogųjų bakterijų burnoje gali atsirasti dantenų kraujavimas, uždegimas, periodontitas, dantų ėduonis bei blogas burnos kvapas. Tačiau gera žinia ta, kad gerosios bakterijos padeda kontroliuoti blogąsias bakterijas ir atstato gerųjų bakterijų balansą, taip panaikindamos nemalonius simptomus burnoje.

“ProlacSan” pastilės su burnos probiotikais

Savo sudėtyje „ProlacSan“ pastilės turi unikalius burnos probiotikus Lactobacillus Brevis ir Lactobacillus Plantarum. Kiekvienoje pastilėje yra minimum 1.2 mlrd. šių bakterijų, kurių skaičius panašus į bakterijų, esančių 100 litru jogurte.

  • Lactobacillus plantarum - probiotinė pieno rūgšties bakterijų padermė, dažnai randama daugelyje fermentuotų maisto produktų. Ji natūraliai atsiranda ir žmogaus žarnyne bei sumažina priešuždegiminių citokinų kiekį. Galima rasti pieno produktuose, mėsoje ir daugelyje fermentuotų produktų, tokių kaip rauginti kopūstai, marinuoti agurkai. Burnos ertmėje mažina Streptococcus Mutans blogąsias bakterijas – dantų ėduonies sukėlėjas. Taip pat turi įtakos dantenų ir periodonto audinių uždegimo mažinimui, todėl tai perspektyvi profilaktikos priemonė.
  • Lactobacillus brevis - pieno rūgšties bakterijų rūšis, kuri dalyvauja įvairių fermentuotų produktų gamyboje visame pasaulyje. Ją galima rasti fermentuotame maiste, kaip pvz., rauginti kopūstai ar marinuoti agurkai. Taip pat ši bakterija yra viena dažniausių alaus gedimo priežasčių. Moksliškai įrodyta, kad žmogaus organizmui ši bakterija turi teigiamą poveikį ir randama žmogaus žarnyne, makštyje ir net išmatose. Burnos ertmėje ši bakterija slopina Streptococcus Mutans. Taip pat turi įtakos ir Porphyromonas gingivalis blogosioms burnos bakterijoms, kuris atsakingas už periodonto ligų paplitimą.

Kartu šios dvi bakterijos sukuria puikią aplinką dantų sveikatai, apsaugo nuo apnašų susidarymo, saugo nuo ėduonies bei periodonto ligų atsiradimo. Taip pat šios bakterijos puikiai veikia kaip adjuvantinis gydymas po danties ištraukimo.

“ApaCare OraLactin” burnos probiotikai

„ApaCare OraLactin“ probiotikai skirti ėduonies ir periodontito profilaktikai bei blogo burnos kvapo mažinimui. Šiose probiotikuose yra ne mažiau kaip vienas milijardas gerųjų bakterijų iš trijų skirtingų padermių:

  • Lactobacillus Helveticus Rosell-52 – pieno rūgšties bakterija, kuri plačiai naudojama fermentuojant pieno produktus gamyboje. Be technologinės svarbos, turi ir sveikatą stiprinančių savybių.
  • Lactobacillus Rhaminosus Rosell-11 – ši bakterijų rūšis yra labiausiai ištirta probiotinių bakterijų rūšių.
  • Bifidobacterium Longum Rosell-175 – ši bakterija ypač svarbi žmogaus normaliam virškinamojo trakto judėjimui. Taip pat sąveikauja su šeimininko imunine sistema ir sumažina priešuždegiminių citokinų gamybą.

Tyrimai parodė, kad vartojant šių rūšių probiotikus kartu ir laikantis taisyklingos individualios burnos higienos net 71 proc. mažiau kaupiasi apnašas, 73 proc. mažiau pasireiškia dantenų uždegimas, 87,6 proc. tyriamųjų turėjo mažiau dantų ėduonį sukeliančių bakterijų Streptococcus Mutans. Tyrimo rezultatai pasireiškė jau po 14 dienų vartojimo. Taigi, kartu šios bakterijos mažina apnašų kaupimąsi, saugo nuo ėduonies, dantenų uždegimo, periodontito, mažina blogą burnos kvapą ir atkuria sveikos burnos floros pusiausvyrą. 

"BioGaia ProDentis" pastilės su burnos probiotikais

1 pastilėje yra net 200 milijonų Lactobacillus Reuteri ProDentis bakterijų. “BioGaia ProDentis” yra specialios medicininės paskirties maisto papildas skirtas uždegiminių periodonto ligų kontrolei.  Pirmuosius teigiamo poveikio požymius pastebėsite po pirmųjų 2 savaičių naudojimo, kai bus atkurta natūrali dantų ir dantenų mikrofloros pusiausvyra. Savo sudėtyje turi dviejų padermių Lactobacillus Reuteri bakterijų:

  • Lactobacillus Reuteri DSM 17938 (Limosilactobacillus Reuteri) – tai probiotikas, galintis kolonizuoti įvairias žmogaus kūno vietas, įskaitant virškinimo traktą, šlapimo takus, odą ir net motinos pieną. Plačiai naudojamas ūmiam viduriavimui gydyti, kūdikių diegliams.
  • Lactobacillus Reuteri ATCC PTA 5289 (Lactobacillus Reuteri ProDentis) – ši probiotikų rūšis puikia derinama ir naudojama kartu su Lactobacillus Reuteri DSM 17938.

Moksliniuose tyrimuose šios dvi bakterijų rūšys yra plačiai naudojamos kartu. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo tiriamos 45 moterys, sergančios nėščiųjų gingivitu, nors prieš nėštumą buvo sveikos. Rezultatai parodė, kad naudojančios probiotikus su šiomis bakterijomis reikšmingai sumažėjo pasireiškęs gingivitas. Gingivito paplitimo sumažėjimas stebimas ne vien tik nėščiųjų tarpe. Kito tyrimo metu, kuriame buvo tiriami 215 pagyvenusių žmonių, kuriems buvo pasireiškusi burnos kandidozė (pienligė). Po 12 sav. du kartus dienoje vartojamų pastilių net 53 proc. sumažėjo kandidozės paplitimas tarp tiriamųjų.

Taigi, “BioGaia ProDentis” rekomenduojama naudoti esant dantenų uždegimui, sergant periodontitu, turint blogą burnos kvapą, grybelinei infekcijai burnoje kontroliuoti, esant nėščiųjų gingivitui, norint atstatyti bakterijų pusiausvyrą burnoje.

"Curasept Biosmalto" pastilės su burnos probiotikais

"Curasept Biosmalto" pastilės su burnos probiotikais yra maisto papildas, skirtas burnos sveikatai stiprinti, derinant gerąsias bakterijas ir B grupės vitaminus. Pagrindinės šio maisto papildo sudedamosios dalys veikia kartu ir daro teigiamą poveikį burnos audiniams bei bendrai dantų būklei.

Šių pastilių sudėtyje yraBacillus Coagulans BC4”.

  • Bacillus Coagulans BC4 – probiotikas, kuris kovoja su Streptococcus Mutans bakterijomis, kurios sukelia ėduonį bei užkerta kelią jų dauginimuisi burnoje. Taip pat šis probiotikas padeda gydyti opas. Ypač rekomenduojamas vaikams. Natūraliai žmogaus organizme šių gerųjų bakterijų nėra, tačiau atsiradusios žarnyne gamina pieno rūgštį. Bendrai organizmo sveikatai dažnai naudojamas nuo vidurių užkietėjimo, pilvo pūtimo ar esant dirgliosios žarnos sindromui.

Sudėtyje taip pat yra vitaminų B6, B12 ir folio rūgšties, palaikančių sveiką burnos gleivinę ir dantenų audinius. Reguliarus burnos probiotikų vartojimas kartu su kasdiene burnos higiena padės išvengti ėduonies tiek mažos, tiek didelės rizikos pacientams.

"ToothGuide" gerosios bakterijos burnai su ksilitoliu ir vitaminu D3 (žalia pakuotė)

“ToothGuide” čiulpiamų tablečių sudėtyje yra:

  • Streptococcus Salivarius M18 bakterijų – tai viena pirmųjų kolonizatorių žmogaus burnos ertmėje ir žarnyne po gimimo, todėl gali prisidėti prie imuninės homeostazės sukūrimo ir šeimininko uždegiminių reakcijų reguliavimo. Mažina Streptococcus Mutans bakterijų dauginimąsi burnoje. Taip pat gamina bakterijas, kurios skaido dantų apnašas burnos ertmėje. Mokslininkai nustatė, kad M18 perdirba karbamidą, natūralų seilėse randamą fermentą, į amoniaką. Amoniakas labai svarbus neutralizuojant iš angliavandenių atsirandančias pieno rūgštis, kurios tirpdo dantų emalį ir žaloja danties struktūrą. M18 taip pat mažina apnašo susidarymą, mažina apnašo kiekį ant liežuvio, neleidžia susidaryti pigmentiniam apnašui, turi teigiamos įtakos dantų ėduonies mažinimui bei periodonto ligų atsiradimui.
  • Lactobacillus Rhamnosus GG bakterijųLactobacillus yra bakterijų rūšis, natūraliai randama žarnyne. Ji turi įtakos žarnynui ir bendrai imuninei sistemai. Tai labiausiai paplitusi gerųjų bakterijų turinčių produktų, tokių kaip jogurtas, atmaina. Šie probiotikai naudojami esant virškinimo problemoms, skrandžio skausmams, pilvo pūtimui. Burnos ertmėje veikia prieš periodonto ligas, jas gydo, mažina infekcijų paplitimą, kurios sukelia audinių pažeidimus bei skatina alveolinio kaulo nykimą. Taip pat mažina Streptococcus Mutans paplitimą burnoje. Būtent šios Lactobacillus bakterijos padermės turi įtakos ir burnos kandidozės paplitimui burnoje mažinimui.
  • Ksilitolio - natūralus saldiklis apsaugantis nuo ėduonies.
  • Vitamino D3 (10 ug) - padeda palaikyti normalią dantų, kaulų būklę ir imuninės sistemos veiklą.
  • Streptococcus Salivarius pieno rūgšties bakterijų veikimas pagrįstas jų kolonizacija dantų paviršiuose, dantenose ir gleivinėse, kuomet pašalina nepageidaujamas bakterijas.

Šios pastilės puikia tinka asmenims, kuriems kaupiasi apnašas, gingivito gydymui, blogo burnos kvapo naikinimui, siekiant sumažinti pigmentinių apnašų kaupimąsi (ypač vaikams).

"ToothGuide Plus" gerosios bakterijos burnai su ksilitoliu ir vitaminu D3 (mėlyna pakuotė)

“ToothGuide Plus” čiulpiamų tablečių sudėtyje yra:

  • Patentuotų Streptococcus Salivarius K12 bakterijų – ši bakterija kovoja su infekcijomis. Ji gamina du galingus baltymus, kurie kovoja su dantų ėduonimi, blogu burnos kvapu, skaudančia gerkle ir net ausų infekcijomis. K12 sužadina tam tikras burnos ertmėje esančias bakterijas ir sustiprina organizmo imuninę sistemą. K12 taip pat apsaugo ne tik burną, bet ir ausis, nosį bei gerklę nuo infekcijų. Tyrimai rodo, kad salivarius K12 50 proc. sumažina ūminio gerklės skausmo ir ausų infekcijų tikimybę vaikams. Vartojant probiotikus Streptococcus Salivarius K12 bakterijos per 7 dienų laikotarpį įsitvirtina ir gina burnos ertmę nuo žalingų bakterijų poveikio.
  • Lactobacillus Rhamnosus GG bakterijų - Lactobacillus yra bakterijų rūšis, natūraliai randama žarnyne. Ji turi įtakos žarnynui ir bendrai imuninei sistemai. Tai labiausiai paplitusi gerųjų bakterijų turinčių produktų, tokių kaip jogurtas, atmaina. Šie probiotikai naudojami esant virškinimo problemoms, skrandžio skausmams, pilvo pūtimui. Burnos ertmėje veikia prieš periodonto ligas, jas gydo, mažina infekcijų paplitimą, kurios sukelia audinių pažeidimus bei skatina alveolinio kaulo nykimą. Taip pat mažina Streptococcus Mutans paplitimą burnoje. Būtent šios Lactobacillus bakterijos padermės turi įtakos ir burnos kandidozės paplitimui burnoje mažinimui.
  • Propionibacterium Shermanii S propioninės rūgšties bakterijų – šios bakterijos dažniausiai randamos piene ir pieno produktuose. Jų dėka sūryje atsiranda skylės. Šios bakterijos pasižymi patogeninių mikroorganizmų dauginimąsi slopinančių ir juos naikinančiu poveikiu. Burnos ertmėje veikia prieš burnos kandidozės infekciją.
  • Ksilitolio - natūralus saldiklis kovojantis su ėduonimi.
  • Vitamino D3 - padeda palaikyti normalią dantų ir kaulų būklę.

Šios pastilės puikia tinka dantenų uždegimui gydyti, burnos grybelinėms infekcijoms kontroliuoti, kovojantiems su burnos sausumu bei blogu kvapu.

Apibendrinimas

Burnos probiotikus rekomenduojama ne tik sergant periodonto ligomis ar turint dantų ėduonį, bet ir šių ligų profilaktikai. Rekomenduojama taip pat vartoti pradėjus ortodontinį gydymą, pacientams, sergantiems diabetu, nėščiosioms, asmenims, kurie vartoja medikamentus, sukeliančius dantenų išvešėjimą bei tiems, kurie nori atstatyti bakterijų pusiausvyrą burnoje po gydymo antibiotikais.

Taigi, mūsų rekomendacijos kokius probiotikus rinktis esant tam tikrom problemom pateikiami apačioje (rekomenduojamas kursas – 3 mėnesiai) : 

Taip pat, apačioje pateikiame lentelę su bakterijų padermėmis ir jų poveikiu dantenoms, dantims, burnai bei burnos kvapui.

Straipnsio autorė: burnos higienistė Greta Košė.